Černá himalájská sůl - skvělá náhrada vajec

V sopečných oblastech Pákistánu se těží himalájská černá vulkanická sůl, v Indii nazývaná 'kala namak'. Přes svůj název 'černá sůl' má spíše šedou až šedo-růžovou barvu.

Podobně jako růžová himalájská sůl obsahuje vysoké množství minerálů a oproti ní naopak velké množství siřičitých složek. Siřičité složky určují její typickou vaječnou chuť a vůni. Pro tuto vlastnost je vyhledávána i vegany jako náhrada vajec. Himalájská černá sůl má detoxikační účinky.

Černá sůl je hojně používána zejména v indické kuchyni jako přísada do salátů, polévek, ale také kořenících směsí a chladivých nápojů. Obzvláště salátům dodá nezaměnitelnou exotickou příchuť.

salat-s-cernou-himalajskou-soli

Osolte si

Tip: Osolte si chleba s máslem černou himalájskou solí a budete mít pocit, že jíte vaječnou pomazánku. Chuť soli je opravdu nezaměnitelná a intenzívní.
Zajímavou kombinaci chutí získáte také osolením plátků jablek nebo banánu - další recept indické kuchyně.

Himalájská sůl má nižší obsah sodíku - je vhodnou náhradou klasické kuchyňské soli pro všechny, kteří mají problém s hypertenzí. Díky vysokému obsahu siřičitých složek má pozitivní vliv na trávení a pročištění střev a zmírnění plynatosti a pálení žáhy. Díky vysokému obsahu železa je vhodná na chudokrevnost.

Všeho s mírou - platí i u soli

Obecně platí, že přehnaně solit není zdravé - to je všeobecně známo. Naopak naše tělo sůl potřebuje pro krevní oběh, nervy a svaly. Nadbytek sodíku zvyšuje krevní tlak, ohrožuje srdce a ledviny. V dnešní době je v potravinách spíše nadbytek soli, proto se snažte ji nahradit zdravější himalájskou solí.


 

Himalájská sůl černá Himalájská sůl růžová Himalájská sůl černá Himalájská sůl růžová s Irským mechem
Himalájská sůl černá Himalájská sůl růžová Himalájská sůl černá s Irským mechem Himalájská sůl růžová s Irským mechem

 


 

Himalájská sůl

V Himalájích se nacházejí doly, které byly ponechány bez doteku po milióny let. Himalájská sůl díky působení vrstev povrchu kombinuje 84 různých minerálů, které jsou velmi důležité pro velké množství metabolických procesů. Jedním z poznávacích prvků je železo, které dává soli její typickou barvu – čím větší obsah železa, tím růžovější je barva. Víte jaký je rozdíl mezi běžně prodávanou kuchyňskou...

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde.