Slovácké výšivky

Slovácké výšivky jsou typickým druhem výšivek, které jsou charakteristické svým barevným provedením a motivy, které se vztahují k tradičním vzorům z regionu Slovácka na východě Moravy.

Něco z historie výšivek

vysivka-hrozenHistorie slováckých výšivek sahá až do 19. století, kdy se začaly vyrábět na vesnicích v okolí Uherského Hradiště. Tyto výšivky byly nejprve vyráběny především pro potřeby domácností, ale brzy se staly populárními i v jiných částech Moravy a v celém Československu. V průběhu let byly slovácké moravské krojové výšivky přizpůsobovány novým trendům, ale i nadále se udržely jako důležitý prvek slovácké kultury.

Slovácké výšivky byly původně inspirovány tradičními lidovými kroji a vyšíváním na krojích. Tyto vzory byly postupně přizpůsobovány pro výrobu výšivek a rozvíjeny o nové motivy, které odrážely místní tradice, obyčeje a život na vesnici. Motivy zahrnovaly například květiny, ptáky, zvířata, ryby, ale také symboly jako kříže, hvězdy a mnoho dalšího.

Během 20. století se slovácké výšivky staly ještě populárnější a začaly být vyráběny komerčně. V současné době jsou slovácké výšivky často používány jako dekorace na ubrusy, polštáře, záclony, ručníky a další textilní výrobky. V mnoha regionech Slovácka jsou také organizovány výstavy a trhy, na kterých jsou tyto tradiční výšivky prezentovány a prodávány.

Nejlepší dárek je ten osobní

Výšivky jsou krásným způsobem, jak přidat osobní nádech k oblečení nebo doplňkům. Pokud hledáte originální dárek v podobě nějakého z textilních výrobků s výšivkou, jste na správné adrese. Nabízíme širokou škálu výrobků s výšivkou, včetně triček, ručníků, osušek, zástěr, praktických tašek a vaků a dalších doplňků. Všechny výrobky jsou pečlivě navrženy a vyrobeny s ohledem na kvalitu a trvanlivost, aby vám sloužily co nejdéle. Všechny výrobky jsou k dispozici v různých velikostech a barvách, takže si můžete vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Dokonce Vám po domluvě připravíme výrobek dle Vašeho přání, třeba ručník s výšivkou jména na přání.

uterka-s-vysivkou-slovacka

Něco o moderním vyšívání

Tradiční slovácké výšivky se vyšívaly (a ještě i vyšívají) ručně. Doba jde však stále dopředu a pokrok nezastavíš. K dispozici jsou dnes moderní vyšívací automaty - stroje určené pro rychlé a efektivní výrobu výšivek na velké škále materiálů, včetně textilu, kůže a mnoha dalších. Tyto stroje umožňují vyšívání velkého množství motivů a designů s vysokou přesností a rychlostí, což je ideální pro výrobu velkých sérií výšivek.
Vyšívací automaty jsou vybaveny speciálními výšivkovými hlavami, které dokážou pracovat s mnoha různými barvami a velikostmi nití. Díky tomu je možné vytvářet výšivky s různými barevnými kombinacemi a složitými designy. Automaty také umožňují rychlé přepínání mezi motivy a barvami, což zvyšuje jejich flexibilitu a využití.

Slovácké výšivky jsou dodnes symbolem regionální identity a jsou velmi ceněny pro svou krásu a uměleckou hodnotu. Tradiční způsob výroby slováckých výšivek, který se udržel po mnoho generací, je dnes uznáván jako kulturní dědictví a je podporován jako součást ochrany a zachování kulturního dědictví regionu Slovácka.

vysivka-slovacky-motiv


 textilni-vyrobky s vysivkou

Vyberte si z našich produktů - trička a polokošile se slováckou výšivkou, originální kuchyňské zástěry nebo ručníky na přání, praktické tašky a vaky a další