Znáte materiály používané na výrobu obuvi?

Obuv je nejen praktickým doplňkem, ale také módním prvkem, který dokresluje náš styl a osobnost. Při výběru obuvi je důležité nejen zohlednit její vzhled, ale také materiál, ze kterého je vyrobena. Materiál ovlivňuje pohodlí, trvanlivost, prodyšnost a odolnost obuvi proti různým podmínkám. Existuje mnoho druhů materiálů na obuv, které se liší podle svých vlastností, výhod a nevýhod. V tomto článku vám představíme některé z nejčastějších a nejoblíbenějších materiálů na obuv a poradíme vám, jak si vybrat ten správný pro vaše potřeby.

Hladká kůže

Hladká kůže je tradiční a klasický materiál na obuv, který se používá již po staletí. Hladká kůže je zpracovaná zvířecí kůže, která je zbavena srsti a má hladký a lesklý povrch. Hladká kůže je pevná, odolná, prodyšná a snadno se čistí. Hladká kůže se hodí pro elegantní a formální obuv, jako jsou lodičky, polobotky nebo kozačky. Hladká kůže se také používá pro sportovní obuv, jako jsou tenisky nebo kotníkové boty. Hladkou kůži můžete udržovat v dobrém stavu pomocí speciálních přípravků na čištění a leštění kůže.

Barefoot Be Lenka Icon celoroční - Pebble Grey | Zelenáčky

Nubuk

Nubuk je druh kůže, která je upravena broušením na vnější straně, tedy na líci. Tím se dosáhne jemné a matné struktury, která připomíná semiš. Nubuk je však pevnější a odolnější než semiš, protože je vyroben z vnější vrstvy kůže skotu. Nubuk se používá pro výrobu bot, oděvů, nábytku nebo doplňků. Nubuk má elegantní a luxusní vzhled a je velmi příjemný na dotek. Nubuk je však také náchylný k znečištění a poškození vlhkostí. Proto vyžaduje speciální péči a čištění. Přípravky na čištění nubuku naleznete zde.

Barefoot boty Be Lenka Entice Neo - Cinnamon Brown | Zelenáčky

Velur

Velur je druh tkaniny, která má na jedné straně jemný a načechraný povrch, který připomíná samet. Velur se vyrábí z různých materiálů, jako je bavlna, vlna, hedvábí nebo polyester. Velur se používá pro výrobu oděvů, obuvi, nábytku nebo dekorací. Velur má elegantní a luxusní vzhled a je velmi příjemný na dotek. Velur je však také náchylný k mačkání, chlupatění a blednutí barvy. Proto vyžaduje opatrné praní a sušení.

Barefoot boty Be Lenka Royale - White & Dark Peach | Zelenáčky

Textil

Textil je obecné označení pro různé druhy tkanin nebo pletenin z přírodních nebo umělých vláken. Textil se používá pro výrobu oděvů, obuvi, nábytku nebo dekorací. Textil je lehký, prodyšný, barevný a snadno se upravuje. Textil se hodí pro letní a sportovní obuv, jako jsou sandály, espadrilky nebo plátěnky. Textil je však také náchylný k poškození ostrými předměty, vlhkostí nebo teplem. Proto vyžaduje opatrné praní a sušení.
Prostředky na čištění textilu...

Pedag White Sneakers - sada na bílé boty | Zelenáčky

Tex membrána

Tex membrána je speciální vrstva, která se používá u některých typů obuvi, zejména zimních nebo sportovních. Tex membrána má několik výhod, jako jsou:

Ochrana proti vlhkosti: Tex membrána brání pronikání vody do boty, takže vaše nohy zůstávají suché a teplé. Tex membrána obsahuje miliardy malých pórů, které jsou menší než kapka vody, ale větší než molekuly vodní páry. To znamená, že voda nemůže projít zvenčí dovnitř, ale pot může unikat zevnitř ven.

Prodyšnost: Tex membrána umožňuje odvádění potu a vzduchu z boty, takže vaše nohy dýchají a nezapařují se. To přispívá k zdravému klimatu nohou a prevenci plísní a bakterií.

Pohodlí: Tex membrána je tenká a lehká, takže neomezuje pohyb a flexibilitu boty. Tex membrána je také kompatibilní s různými materiály svršku a podšívky boty, takže si můžete vybrat obuv podle svého vkusu a stylu.

Existují různé druhy tex membrán, které se liší podle způsobu zpracování, materiálů a vlastností. Některé z nejznámějších jsou Gore-Tex, J-Tex nebo PTX.

Čištění tex-membrán...

Semiš

Semiš je druh kůže, která je upravena broušením na vnitřní straně, tedy na rubu. Tím se dosáhne jemné a načechrané struktury, která je charakteristická pro semiš. Semiš je měkký, pružný a teplý materiál na obuv, který se používá pro výrobu bot, oděvů, nábytku nebo doplňků. Semiš má přirozený a rustikální vzhled a je velmi příjemný na dotek. Semiš je však také náchylný k znečištění a poškození vlhkostí. Proto vyžaduje speciální péči a čištění.

Další materiály na obuv

Kromě zmíněných materiálů na obuv existují i další možnosti, které můžete zvolit podle svých preferencí a potřeb. Například:

Guma

Guma je pružný a odolný materiál na obuv, který se používá hlavně pro podešve bot. Guma poskytuje dobrou přilnavost k podkladu a ochranu proti vlhkosti a špíně. Guma se také používá pro výrobu holinek nebo gumáků.

Plast

Plast je umělý materiál na obuv, který se používá pro výrobu levné a barevné obuvi. Plast je lehký, hladký a snadno se čistí. Plast se také používá pro výrobu crocsů, pantoflí nebo žabek.

Kaučuk

Kaučuk je přírodní materiál na obuv, který se získává z mízy kaučukovníku. Kaučuk je pružný, odolný a antibakteriální materiál, který se používá pro výrobu bot, které mají kontakt s vodou nebo půdou. Kaučuk se také používá pro výrobu bot do deště, zahradních bot nebo bot do sněhu.

Dřevo

Dřevo je přírodní materiál na obuv, který se používá pro výrobu podpatků, klínů nebo dřeváků. Dřevo je tvrdé, pevné a trvanlivé materiál, který dodává obuvi rustikální a originální vzhled. 

Korek

Korek je přírodní materiál na obuv, který se získává z kůry dubu korkového. Korek je lehký, pružný a izolační materiál, který se používá pro výrobu podpatků, klínů nebo stélek. Korek má přirozenou a ekologickou strukturu a je velmi pohodlný na noze. Korek se také používá pro výrobu sandálů, espadril nebo balerín.

 

Tak to je v kostce přehled materiálů obuvi. V naší kategorii barefoot obuvi si vyberete určitě ten pro Vás nejvhodnější! A v kategorii péče o obuv si nezapomeňte vybrat prostředky pro údržbu Vašich barefoot bot, abyste zachovali jejich krásu, čistotu a skvělou kondici!

banner-pedag