V sopečných oblastech Pákistánu se těží himalájská černá vulkanická sůl, v Indii nazývaná 'kala namak'. Přes svůj název 'černá sůl' má spíše šedou až šedo-růžovou barvu. Podobně jako růžová himalájská sůl obsahuje vysoké množství minerálů a oproti ní naopak velké množství siřičitých složek. Siřičité složky určují její typickou vaječnou chuť a vůni. Pro tuto vlastnost je vyhledávána i vegany jako náhrada vajec. Himalájská černá sůl má detoxikační účinky.
Himalájská sůl černá
Popis
Himalájská sůl je přírodní nerafinovaná vulkanická sůl s bohatým obsahem minerálů, železa a siřičitých složek. Těží se v sopečných oblastech Pákistánu. Nemá vyloženě černou barvu, jak by vyplývalo z jejího názvu, je spíše šedá až růžová. Díky obsahu siřičitých složek má vaječnou chuť.
V uzavíratelném obalu se zipem.
Způsob použití
Lze ji použít jako běžnou sůl, do salátů, omáček, polévek, chladivých nápojů apod.
Země původu
Pákistán
Složení
Himalájská vulkanická sůl
Výživové údaje
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE: | na 100 g |
---|---|
ENERGETICKÁ HODNOTA | 0 kJ/0 kcal |
TUKY | 0 g |
NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY | 0 g |
SACHARIDY | 0 g |
z toho | |
CUKRY | 0 g |
VLÁKNINA | 0 g |
BÍLKOVINY | 0 g |
SŮL | 98 g |
Černá himalájská sůl - skvělá náhrada vajec