Plody moruše bílé, nebo-li medové ovoce, se tvarem velmi podobají ostružině, pro jejich výživnou hodnotu je můžeme zařadit též mezi superpotraviny.
Mají vysoký obsah vitamínu C, dále obsahují vitamín K, minerály - železo, vápník, fosfor, draslík, hořčík a také velké množství vlákniny a bílkovin. Obsahují velké množství přírodních cukrů, především fruktózy a glukózy - až 50 % - proto jsou vhodné jako svačina. Za zmínku určitě stojí i vysoká hladina bílkoviny - až 10 % pokud jsou sušené - a žádný tuk. V neposlední řadě stravitelná vláknina představuje až 10 %.
V moruších najdeme významný zdroj resveratrolu, což je přírodní antioxidant, polyfenol a derivát stilbenu vyskytující se v těle některých rostlin.
V čínské medicíně se bílé moruše po staletí používají k léčbě únavy a slabosti a také se v této medicíně uvádí, že prospívají ledvinám, upravují chudokrevnost. Chrání před rakovinou - tzv. napomáhají vyhladovět rakovinné buňky, zabraňují předčasnému šedivění vlasů, chrání srdce, posilují imunitu, zlepšují spánek či zklidňují mysl.
Moruše dále obsahují moranolin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů a napomáhá tak udržovat zdravou hladinu glukózy. Moruše je vedena jako krevní tonikum a je zdrojem okamžité energie.
Sušené moruše jsou trošku křupavé, asi tak jako fíky. Mohou se jíst i jen tak samotné nebo např. jako osvěžující alternativa místo rozinek nebo jiných sušených bobulí. Jsou také chutné jako součást mixu sušeného ovoce a oříšků, rovněž i při přípravě různých chutných zdravých sladkostí.
Koupit Moruše bílá BIO |
![]() |