Moruše bílá - medové ovoce s vitamínem C

moruse-bila-bio-5Plody moruše bílé, nebo-li medové ovoce, se tvarem velmi podobají ostružině, pro jejich  výživnou hodnotu je můžeme zařadit též mezi superpotraviny.

Mají vysoký obsah vitamínu C, dále obsahují vitamín K, minerály - železo, vápník, fosfor, draslík, hořčík a také velké množství vlákniny a bílkovin. Obsahují velké množství přírodních cukrů, především fruktózy a glukózy - až 50 % - proto jsou vhodné jako svačina. Za zmínku určitě stojí i vysoká hladina bílkoviny - až 10 % pokud jsou sušené - a žádný tuk. V neposlední řadě stravitelná vláknina představuje až 10 %.

V moruších najdeme významný zdroj resveratrolu, což je přírodní antioxidant, polyfenol a derivát stilbenu vyskytující se v těle některých rostlin. Přisuzují se mu léčivé účinky na řadu onemocnění a antibakteriální účinky. Výzkumy ukazují, že resveratrol blokuje působení rakoviny, brání růstu nádoru a navrací rakovinné buňky do zdravého stavu.


Moruše bíláV čínské medicíně se bílé moruše po staletí používají k léčbě únavy a slabosti a také se v této medicíně uvádí, že prospívají ledvinám, upravují chudokrevnost. Chrání před rakovinou - tzv. napomáhají vyhladovět rakovinné buňky, zabraňují předčasnému šedivění vlasů, chrání srdce, posilují imunitu, zlepšují spánek či zklidňují mysl.

Moruše dále obsahují moranolin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů a napomáhá tak udržovat zdravou hladinu glukózy. Moruše je vedena jako krevní tonikum a je zdrojem okamžité energie.

Sušené moruše jsou trošku křupavé, asi tak jako fíky. Mohou se jíst  i jen tak samotné nebo např. jako osvěžující alternativa místo rozinek nebo jiných sušených bobulí. Jsou také chutné jako součást mixu sušeného ovoce a oříšků, rovněž i při přípravě různých chutných zdravých sladkostí.


 

Koupit Moruše bílá BIO
Moruše bílá BIO
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde.