Jak sušit ovoce mrazem

Zajímá vás teorie lyofilizace, čili sušení mrazem? Chcete se opravdu pustit do procesu lyofilizace? Nebo si raději koupíte hotový produkt?

Co je lyofilizace

Lyofilizace je metoda sušení, kdy se ovoce nejprve zmrazí a poté se suší při nízkém tlaku.

Zjistilo se totiž, že tímto způsobem usušené ovoce si zachová nejvíce vitamínů, minerálů, proteinů a antioxidantů. Stejně je lépe zachována i vláknina.

Při klasickém způsobu sušení postupujeme tak, že ovoce sušíme za působení přirozeného tepla (slunce, místnost) nebo ve speciální sušičce. Při takovém způsobu sušení však ovoce ztrácí nemalou část prospěšných látek. Navíc ovoce změní tvar a jiná bude také také jeho chuť. 

Labužník - mix lyofilizovaného ovoce

Mix Labužník - speciální mix lyofilizovaného ovoce - Moruše - Jahody - Višně - Maliny - Meloun


Jaký je postup lyofilizace?

Proces lyofilizace sestává ze tří základních fází:

Zmražení ovoce

na -20 až -50 °C. Zmražení se provádí v mrazícím boxu nebo lépe potravinářském lyofilizátoru - vyhnete se přesunu zmraženého ovoce přes pokojovou teplotu.

Primární fáze sušení

v mrazícím zařízení je snížen tlak vzduchu (až na stovky Pascalů). Lyofilizátor (přístroj pro sušení mrazem) musí být již připraven a předmražen. Ovoce se mírně zahřeje tak, aby voda začala sublimovat. V této fázi se odstraní až 95% vody

Sekundární fáze sušení

Pokud potřebujeme ještě více ovoce dosušit, teplotu v sušící komoře nastavíme mírně nad 0 °C a ještě více snížíme tlak. V této fázi může být ve finále odstraněno až 99% vody.

Celý proces lyofilizace trvá několik hodin až několik dní. Dobu lyofilizace ovlivní druh ovoce a jeho příprava - nakrájené ovoce na tenčí plátky s větší plochou urychlí odpařování vody.


Proces lyofilizace je finančně i časově náročný

Nyní vidíte, že proces lyofilizace je poměrně sofistikovaná metoda, časově i finančně náročná. Pokud tedy máte ovoce ze své zahrady, snězte je raději čerstvé a lyofilizaci přenechte specialistům. A mrazem sušené ovoce si můžete koupit.

Například naše lyofilizované švestky chutnají a voní jako čerstvé. Oproti klasickým sušeným křížalám je to opravdu rozdíl. Vyzkoušejte.

Lyofilizované ovoce si zachovává svou přirozenou chuť. Po vysušení má velmi malou hmotnost. Můžete jej konzumovat přímo nebo jako přílohu do jogurtů kaší a podobně. Budete mít vždy po ruce ingredience pro přípravu zdravé svačinky. 

Lyofilizované ovoce nabízíme také ve formě prášku.
Můžete si také koupit prášek z lyofilizovaných jahod nebo malin, který pak můžete opět rozmíchat do jogurtů nebo kaší. Využijete jej též pro zdobení nebo jako přísadu do krémů.

Mrazem sušené švestky a meruňky

Lyofilizované švestky a meruňky


Nevíte kde koupit lyofilizované ovoce? No přece na našem eshopu Zelenáčky.cz :) Nabízíme jak klasické 'naše ovoce' - lyofilizované jahody, mrazem sušené maliny, ostružiny, švestky, meruňky, ale také exotické ovoce - lyofilizovaný banán, meloun, mandarinky, dračí ovoce, mango a další.

Tak dobrou chuť!

Vyberte si v kategorii lyofilizované ovoce
lyofilizovane-ovoce